Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Παρασκευή 29/3/2024
 
Ελλάδα

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΗΜΕΡΙΔΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

29/06/2006
-Στη δημιουργία νέων αγγείων στα κάτω άκρα και την καρδιά, για την αποκατάσταση της αιμάτωσης λόγω απόφραξης των υπαρχόντων, προχώρησαν οι επιστήμονες.
Η επαναστατική αυτή δημιουργία των νέων αγγείων ανοίγει νέα σελίδα στο χώρο της ιατρικής επιστήμης, ενώ ταυτόχρονα εμπλουτίζει τη φαρέτρα των γιατρών στην αντιμετώπιση δύσκολων μέχρι σήμερα περιπτώσεων αποφρακτικής αρτηριοπάθειας.
Παράλληλα θα βοηθήσει καθοριστικά στο να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, αφού δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας παράπλευρης κυκλοφορίας του αίματος και διάσωσης ανθρώπινων μελών.
Το ιατρικό αυτό επίτευγμα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στο 1ο Συμπόσιο Αγγειολογίας – Αγγειοχειρουργικής που διοργάνωσε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου, η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμποσίου κ Αθανάσιος Δ. Γιαννούκας, Αν. Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Παν/μίου Θεσσαλίας και Δ/ντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πρόκειται «για επιστημονικό επίτευγμα που δημιουργεί νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιπτώσεων της αρτηριοπάθειας. Η ανάπτυξη νέων αγγείων θα επιτυγχάνεται με τη χορήγηση υπό την μορφή ενδομυϊκής ένεσης ουσιών (π.χ. VEGF) που διεγείρουν την νεοαγγειογένεση. Η προσπάθεια στοχεύει στην δημιουργία νέων μικρών αγγείων στα κάτω μέλη όταν οι βασικές αρτηρίες έχουν αποφραχθεί εξαιτίας της αρτηριοπάθειας και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης για να αποκατασταθεί η αιμάτωση του μέλους λόγω διάχυτης νόσου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται η δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας ώστε να διασωθεί το μέλος και να αποφύγει ο ασθενής τον ακρωτηριασμό.»
Η μέθοδος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο με ενθαρρυντικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Μεμονωμένα δε στην Ευρώπη έχει εφαρμοστεί σε ασθενείς με αποφρακτική αρτηριοπάθεια αλλά και σε καρδιοπαθείς με ανάλογο πρόβλημα. Σύντομα αναμένεται η έναρξη τυχαιοποιημένων μελετών σε ασθενείς και οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ευρεία κλινική εφαρμογή του.
Την παρουσίαση της νεοαγγειογένεσης στο 1ο Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία θα αλλάξει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στο χώρο της ιατρικής ,έκανε ο Καθηγητής Philip Chan του Πανεπιστημίου του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ

Στο Συμπόσιο που είχε ως θεματολογία τις «Εξελίξεις στην Αγγειοχειρουργική και Αγγειολογία» ήταν προσκεκλημένοι έγκριτοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.
Ο χρόνος της διοργάνωσης του Συμποσίου αυτού συμπίπτει με την έναρξη της λειτουργίας της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, του μοναδικού Αγγειοχειρουργικού Κέντρου στην Θεσσαλία και γενικότερα στην Κεντρική Ελλάδα, ο πληθυσμός της οποίας υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο.
Η παρουσίαση των νεότερων δεδομένων στη διάγνωση και αντιμετώπιση των αγγειακών παθήσεων, σύγχρονη μάστιγα της εποχή μας, και η ανταλλαγή απόψεων είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου. Η θεματολογία του Συμποσίου ήταν τέτοια που απευθύνεται σε ευρύτατο φάσμα ιατρικών ειδικοτήτων όπως στον Γενικό ιατρό, τον Παθολόγο, τον Καρδιολόγο, τον Γυναικολόγο, τον Χειρουργό, τον Ορθοπεδικό, τον Αναισθησιολόγο κ.α. αλλά και τους νοσηλευτές και τους φοιτητές της Ιατρικής.
Τα θέματα του Συμποσίου αφορούσαν στην αποφρακτική αρτηριοπάθεια των κάτω μελών, στην αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων της θωρακικής και κοιλιακής αορτής, στις τραυματικές κακώσεις των αγγείων, στην αθηρωματική νόσο των καρωτίδων, στην φλεβική θρόμβωση και την χρόνια φλεβική ανεπάρκεια των κάτω μελών. Επίσης και στην αγγειακή προσπέλαση για αιμοκάθαρση.
Ακόμη συζητήθηκαν η εξέλιξη της Αγγειοχειρουργικής και Αγγειολογίας στην χώρα μας και η εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή κοινότητα. Από την κ. Α. Μαυροφόρου, Νομικό και διδάκτορα Ιατρικής – επιστημονικό συνεργάτη του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα αναπτυχθεί το επίκαιρο θέμα «Νομικά και δεοντολογικά προβλήματα στην άσκηση της χειρουργικής».

Ο Καθηγητής Nicos Labropoulos του Πανεπιστημίου του New Jersey, των ΗΠΑ θα αναπτύξει τα νεότερα δεδομένα στην πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης των κάτω μελών, ενώ ο Καθηγητής Brian Hopkinson του Πανεπιστημίου του Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας παρουσίασε τα αποτελέσματα από την χρήση ενός νέου μοσχεύματος για την ενδοαγγειακή αποκατάσταση των ανευρυσμάτων της κοιλιακής αορτής.
Τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής Α. Tassiopoulos του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ ανέπτυξε το θέμα της λιγότερο επεμβατικής ενδοαγγειακής θεραπείας των αγγειακών κακώσεων.
«Με το Συμπόσιο αυτό, κατέληξε ο κ Γιαννούκας, φιλοδοξούμε: Nα δημιουργήσουμε ένα ετήσιο θεσμό - βήμα συνάντησης εγκρίτων συναδέλφων από την Ελλάδα και το εξωτερικό με τους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ελλάδος. Φέτος στην Λάρισα και ακολούθως κάθε έτος διαδοχικά στους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.
Nα αναδείξουμε στην κοινωνία της Θεσσαλίας τις δυνατότητες που έχουμε ως Ιατρικό Τμήμα και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου με σεβασμό στον άνθρωπο.
Τέλος ευελπιστούμε ότι το Συμπόσιο θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση των κοινωνικών σχέσεων των μαχόμενων ιατρών της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδας σε μια εποχή που κυριαρχούν ο ατομισμός και η απομόνωση, στοιχεία που φθείρουν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ιατρικής και αποδυναμώνουν τον ρόλο του ιατρού».


-ΝΕΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ
ΜΕ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ
Εμφυτεύματα τιτανίου, χωρίς μεταλλική πλάκα και βίδες
στις χειρουργικές επεμβάσεις
για αυχενικό σύνδρομο και οσφυϊκή δισκοπάθεια

Το 15% των αναρρωτικών αδειών και η απώλεια εκατομμυρίων εργατοωρών, κάθε χρόνο, στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και στις ΗΠΑ, οφείλονται σε εκφυλιστικές νόσους της σπονδυλικής στήλης (μέση-αυχένας).
Μια δυσάρεστη εμπειρία την οποία, στις σημερινές κοινωνικές συνθήκες, έχουμε όλοι πιθανότητα –περισσότερο από 70%- να «γευθούμε» μία φορά στη ζωή μας.

Στα πλαίσια της πολυσυλλεκτικής διαγνωστικής προσέγγισης και θεραπευτικής παρέμβασης για τις εκφυλιστικές νόσους της σπονδυλικής στήλης, μια νέα πρωτοποριακή χειρουργική μέθοδος, ασφαλής και επιτυχής, έρχεται να προσφέρει ακόμα καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα προς όφελος των ασθενών, με εξάλειψη των υποτροπών της νόσου.
Η μέθοδος αυτή συνίσταται στη χρήση εμφυτευμάτων τιτανίου τελευταίας γενεάς (δηλαδή τεχνητού δίσκου από τιτάνιο, το οποίο είναι αδρανές υλικό, συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό και υψίστως ανθεκτικό, προερχόμενο από τη διαστημική τεχνολογία), χωρίς τη χρήση άλλων υλικών σπονδυλοδεσίας, στη χειρουργική αντιμετώπιση της εκφυλιστικής νόσου-σπονδύλωσης της Σπονδυλικής Στήλης, με παραμονή στο νοσοκομείο έως 24 ώρες.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε η ομάδα του διεθνούς φήμης Νευροχειρουργού Χρήστου Γεωργόπουλου, Διευθυντή του Νευροχειρουργικού Τμήματος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» και Ιδρυτή του Κέντρου Ιατρικής Αποκατάστασης «ΑΝΑΠΛΑΣΗ» στο 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής που πραγματοποιήθηκε στο Μαρόκο.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, κατά την διάρκεια της τριετίας 2002 -2004, 85 ασθενείς, ηλικίας από 45-75 ετών, πάσχοντες από Οσφυική Σπονδύλωση (οσφυαλγία με/ή χωρίς ισχιαλγία) χειρουργήθηκαν με μικροδισκεκτομή και ενδοδιαστηματική σταθεροποίηση - μια χειρουργικά ελάχιστα επεμβατική μέθοδο- με εμφυτεύματα τιτανίου (τεχνητός μεσοσπονδύλιος δίσκος), χωρίς χρήση άλλων υλικών σπονδυλοδεσίας (μεταλλικές ράβδοι, βίδες).
Οι ασθενείς έπασχαν από πόνο ή/και αδυναμία στα κάτω άκρα με δυσχέρεια βάδισης και διερευνήθηκαν με δυναμικές ακτινογραφίες, νευροφυσιολογικό έλεγχο και μαγνητική τομογραφία. Από αυτούς, 45 ασθενείς χειρουργήθηκαν σε 1 οσφυϊκό επίπεδο, 35 ασθενείς σε 2 επίπεδα, 4 ασθενείς σε 3 επίπεδα και 1 ασθενής σε 4 επίπεδα.
Όλοι οι ασθενείς παρακολούθησαν πρόγραμμα μετεγχειρητικής αποκατάστασης με φυσιοθεραπεία και ειδική κινησιοθεραπεία στη θεραπευτική πισίνα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της Σπονδυλικής Στήλης. Μετά από έως και 4 έτη τα κλινικά και ακτινολογικά αποτελέσματα ήταν απολύτως ικανοποιητικά σε όλους τους ασθενείς, με βελτίωση-εξάλειψη των συμπτωμάτων τους και επίτευξη σταθεροποίησης στα ασταθή επίπεδα (άριστα-εξαιρετικά καλά αποτελέσματα στο 97,6% των ασθενών).

Αντίστοιχα, κατά την διάρκεια της τετραετίας 2001 -2004, χειρουργήθηκαν 219 ασθενείς, ηλικίας 24-79 ετών, πάσχοντες από εκφυλιστική νόσο της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης (αυχενικό σύνδρομο-αυχενική σπονδύλωση). Η χειρουργική επέμβαση συνίστατο σε μικροδισκεκτομή και ενδοδιαστηματική σταθεροποίηση με εμφυτεύματα τιτανίου (τεχνητός μεσοσπονδύλιος δίσκος), χωρίς χρήση άλλων υλικών σπονδυλοδεσίας (μεταλλικές πλάκες, βίδες).

Οι ασθενείς έπασχαν από μυελοπάθεια (αστάθεια και αδυναμία στα άνω και κάτω άκρα) και ριζιτική συνδρομή (πόνο στα άνω άκρα) και διερευνήθηκαν με δυναμικές ακτινογραφίες, νευροφυσιολογικό έλεγχο και μαγνητική τομογραφία. Από αυτούς, 77 ασθενείς χειρουργήθηκαν σε 1 αυχενικό επίπεδο, 101 ασθενείς σε 2 επίπεδα, 39 ασθενείς σε 3 επίπεδα και 2 ασθενείς σε 4 επίπεδα, χωρίς επιπλοκές.

Όλοι οι ασθενείς υπεβλήθησαν σε θεραπεία μετεγχειρητικής αποκατάστασης με φυσιοθεραπεία και ειδική κινησιοθεραπεία στη θεραπευτική πισίνα, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητας της Σπονδυλικής Στήλης. Μετά από έως και 4 έτη τα κλινικά και ακτινολογικά αποτελέσματα ήταν άριστα σε όλους τους ασθενείς, με εξάλειψη των συμπτωμάτων τους και επίτευξη σταθεροποίησης στα ασταθή επίπεδα.



-ΝΕΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ
Διεθνής ερευνητική ομάδα ανακάλυψε γονίδιο που προκαλεί ξηροδερμία οδηγώντας στην εκδήλωσης εκζέματος και άσθματος, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντάντι, της Γλασκόβης, του Δουβλίνου, της Κοπεγχάγης και του Σιάτλ ανακάλυψαν ένα γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη φιλαγγρίνη, η οποία βοηθά το δέρμα να σχηματίσει ένα προστατευτικό εξωτερικό φράγμα.

Ευελπιστούν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το στοιχείο αυτό για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων θεραπειών για την αντιμετώπιση των αιτίων των προαναφερόμενων παθήσεων.

Η φιλαγγρίνη, εν αφθονία στο εξώτατο στρώμα του δέρματος, κρατά μακριά τα βακτήρια και τους ιούς, ενώ διατηρεί το νερό εντός του δέρματος προς αποφυγή της ξηροδερμίας.

Η μείωση ή η απουσία της συντελεί σε ξηρό και λεπιδωτό δέρμα.

Όπως εξηγεί ο Δρ Ιρβιν Μακ Λην του Πανεπιστημίου Ντάντι, το γονίδιο είναι γνωστό περίπου 20 χρόνια, αλλά ήταν δύσκολο να αναλυθεί. Το εγχείρημα ήταν πραγματικά δύσκολο, αλλά καταφέραμε να το «σπάσουμε». Ανατέλλει μια νέα εποχή στην κατανόηση και θεραπεία του εκζέματος και στον τύπο του άσθματος που συνυπάρχει με το έκζεμα.

-ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ
Έχετε συχνές κράμπες στα πόδια και στους γλουτούς στο βάδισμα; Δεν μπορείτε να περπατήσετε μεγάλη απόσταση και αναγκάζεστε να σταματήσετε ; Το σύμπτωμα αυξάνει με την άσκηση και υποχωρεί μετά από ένα με δυο λεπτά ανάπαυσης; Ενδιαφέροντα στοιχεία για την περιφερειακή αρτηριοπάθεια, ένα πρόβλημα το οποίο συνήθως κρύβεται πίσω από τέτοια συμπτώματα, παρουσιάστηκαν σε επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε στο Ναύπλιο, με θέμα "Διαλείπουσα Χωλότητα- Συμπτώματα ή Νόσος- Σύγχρονη Αντιμετώπιση".

Παράγοντες κινδύνου & αντιμετώπιση

Η Περιφερειακή Αρτηριοπάθεια, μία διαταραχή στα περιφερικά αγγεία συνδέεται άμεσα με την «Νόσο του Πολιτισμού» την αθηροσκλήρυνση, η οποία προσβάλει κάθε χρόνο εκατομμύρια ανθρώπους και συνδέεται με υψηλό κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού και αιφνιδίου θανάτου.

Όπως υπογράμμισαν στην Ημερίδα, ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας Αναστάσιος Τριπολίτης και Αντώνης Παπαγεωργίου, παράγοντες που "ειδοποιούν" για την εμφάνιση της Περιφερικής Αρτηριοπάθειας, είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, η Υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, ένα ιστορικό καρδιολογικής νόσου και το κάπνισμα.

Συμπτώματα

Η συχνότητα της νόσου αυξάνει με την ηλικία ενώ εμφανίζεται με ή χωρίς συμπτώματα!

Τα κλασικά συμπτώματα της νόσου, είναι η διαλείπουσα χωλότητα, η οποία χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο ( κράμπα) στην γαστροκνημία η στους γλουτούς
και που επιδεινώνεται με την άσκηση, ενώ αντίθετα ηρεμεί μετά από 1 με 2 λεπτά ανάπαυση.

Σωτήρια η έγκαιρη διάγνωση

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου παίζει η έγκαιρη διάγνωση της.

Αμέσως μετά την διάγνωση της πάθησης, ο ασθενής θα πρέπει άμεσα να ρυθμίσει τους παράγοντες κινδύνου , να ρυθμίσει το διαβήτη, να κόψει το κάπνισμα, να μειώσει το σωματικό του βάρος.

Στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου συμβάλει και η καθημερινή άσκηση.

Την επιστημονική Ημερίδα διοργάνωσε η Ελληνική Αγγειολογική Εταιρεία με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Unipharma και συμμετείχαν επίσης ο πρώην πρόεδρος της Ε.Α.Ε. αναπληρωτής καθηγητής Αγγειοχ/κής κ. Κ. Κατσένης, και ο καρδιολόγος κ Δ. Ρίχτερ επιμελητής Καρδιολογικής Κλινικής της Εύρωκλινικής Αθηνών.


-Αισιόδοξα μηνύματα σε συνέδριο για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και της ουροδόχου κύστεως

Αισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες για δύο νέες τεχνικές που αφορούν την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού και της ουροδόχου κύστεως και παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο Πόρτο-Καρράς από την Ελληνική Κυτταρολογική Εταιρεία.

Όσον αφορά τον καρκίνο του μαστού, αναπτύχθηκαν σύγχρονες απεικονιστικές μέθοδοι έγκαιρης ανίχνευσης του και εντοπισμού του με κυτταρολογικά υλικά μέσω της εφαρμογής νέων μοριακών δεικτών. Μεγάλη αισιοδοξία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, δημιουργεί η εφαρμογή της νέας τεχνικής «FirstCyte-Breast test». Η νέα, ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδος συνίσταται στην έκπλυση των γαλακτοφόρων πόρων και την συλλογή κυττάρων από το επιθήλιο των πόρων, με σκοπό την ανίχνευση άτυπων ή ύποπτων κυττάρων, πριν αυτά εξελιχθούν σε καρκινικά. Η τεχνική «FirstCyte-Breast test» ενδείκνυται σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό και παρέχει αξιόπιστες και εξατομικευμένες πληροφορίες για κάθε ασθενή.
Για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου της ουροδόχου κύστεως, η νέα μέθοδος «Immunocyt / uCyt» συμβάλλει, όπως τονίστηκε στο συνέδριο, τα μέγιστα. Η κυτταρολογική εξέταση των ούρων, με την εφαρμογή ανοσοφθορισμού πού βασίζεται σε Cocktail τριών εξειδικευμένων μονοκλωνικών αντισωμάτων, εντοπίζει με ασφάλεια 100% τα ύποπτα κύτταρα.

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Ασκληπιού 179, Αθήνα 11471 · Τηλ.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS