Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Παρασκευή 19/4/2024
 
Ελλάδα

Η παχυσαρκία σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο

25/10/2007
Η παχυσαρκία σχετίζεται και με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο στον οισοφάγο

Ένα παχύσαρκο άτομο διατρέχει εξαπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στον οισοφάγο σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους, αναφέρει έρευνα στο περιοδικό ‘Gut’.

Ερευνητές συνέκριναν 800 ασθενείς με καρκίνο αυτού του τύπου και 1.600 ανθρώπους χωρίς καρκίνο και παρατήρησαν ότι οι πιο ευάλωτοι ήταν οι άντρες ηλικίας 50 ετών.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σχέση μεταξύ καρκίνου στον οισοφάγο και παλινδρόμησης οξέων έχει ήδη εντοπιστεί. Συχνά συμπτώματα έντονης καούρας και το σύνδρομο γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης σχετίζονται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα των συμπτωμάτων τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου.

Ένας άνθρωπος με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχει πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο στον οισοφάγο σε σύγκριση με έναν υγιή άνθρωπο. Οι παχύσαρκοι που εμφανίζουν συχνά παλινδρόμηση έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 16%.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι παχύσαρκοι με ΔΜΣ άνω του 40, που δεν παρουσιάζουν παλινδρόμηση οξέων, έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 6 φορές σε σχέση με ανθρώπους που ο ΔΜΣ τους είναι μεταξύ 18,5 και 25.

Ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, η σχέση παρέμενε. Έτσι, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η παχυσαρκία αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για εμφάνιση καρκίνου του οισοφάγου.


Πηγές: ‘Gut’

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Ασκληπιού 179, Αθήνα 11471 · Τηλ.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS