Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Σάββατο 27/4/2024
 
Ελλάδα

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

01/06/2005
Πρέπει να ήμουν δεκαπέ­ντε χρόνων, αλλά το θυμάμαι σαν χθες... Πρώ­τη φορά σε κλαμπ με φίλους! Ένα συνοικιακό μαγαζί σε μικρή απόσταση από το σπίτι μου. Η δυνατή μουσική κρυβόταν καλά πίσω από τις ηχομονωμένες πόρτες. Όταν η πόρτα' άνοιξε, το θέαμα πραγματι­κά μας «κόλλησε». Πλήθος κόσμου χόρευε, σε ξέφρενους ρυθμούς μέ­σα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθου­σα. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική...

Μετά όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Μέσα στο πρώτο μισάωρο ένας νε­αρός (δεν θα ήταν πάνω από 26-27 ετών) μας ρώτησε αν θέλουμε να δο­κιμάσουμε κάτι που θα μας εκτοξεύσει και θα μας κάνει να χορεύ­ουμε μέχρι πρωίας. «Γιατi όχι;» α­πάντησα. Τόσο"απλά. Με αυτά τα λόγια περιγράφει ο 24xρoνoς Αλέ­κος την πρώτη (και την τελευταία) επαφή του με τις παραισθησιογόνες ουσίες. «Πήρα ένα μαγικό χαπάκι και αυτό ήταv! Μετά δέκα περiπου λεπτά, αντi να απογειωθώ, με έπιασε μια ανε­ξέλεyκτn ταχυκαρδία και ένα κύμα πα­νικού κυρίευσε όλο μου το σώμα».Οπιούχα, ψυχοδιεγερτικά, εναρμονισμένα με τις απαιτήσεις των νέων ­για ένα νυχτερινό ξεφάντωμα και ό,τι... κάτσει. Είναι όλα εδώ,! Βρί­σκονται παντού (μα παντού), εύκο­λα, γρήγορα και σε όποια μορφή τα επιθυμεί ο καθένας. Οι βλάβες που προκαλούν είναι τις περισσότερεs φορές μόνιμες: «Καίνε» εγκεφάλους και σταματούν καρδιές. Oι νέοι δείχνουν να έχουν επίγνωση των κιν­δύνων, αλλά στην αρχή, δυστυχώς, όλοι πιστεύουν ότι το «ελέγχουν» (η κλασική παγίδα). Κάθε χρόνο το «σούπερ-μάρκετ» των ναρκωτικών γιγαντώνεται, δυστυχώς, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας.

Τα «ράφια» γεμίζουν με εμπορεύματα κάθε μoρφής. Πολύχρωμα και πολύμορφα χάπια, τριπάκια, έκσταση, αμφεταμίνες, σιρόπια, μεθαμφεταμίνες (διάφορα είδη και με­ταλλάξεις παλαιών παραισθησιoγόνων), έχουν πλέον κατακλύσει την αγορά της Ελλάδας.

Από τα πιο επικίνδυνα που έχουν κάνει την εμ­φάνισή τους τα τελευταία χρόνια εί­ναι τα λεγόμενα «συνθετικά» ναρ­κωτικά. Όπως επισημαίνουν οι ει­δικoί, παράγονται εύκολα, σε εργαστήρια κυρίως, από χημικά συστατικά και πρόδρομες ουσίες, οι οποίες αποτελούν, μέρος του φαρμακευτικού εμπορίου.

Με μια απλή μεταβολή του χn­μικού τους τύπου τα συνθετικά ναρ­κωτικά (designers drugs) είναι έτοι­μα να «ταξιδέψουν» στον κόσμο των παραισθήσεων όποιον ενδιαφέρε­ται - και η αλήθεια είναι ότι η ζήτη­ση αυτών των «εισιτηρίων» (για το πουθενά!) στους χώρους διασκέδα­σης συνεχώς αυξάνεται!

Είναι χαρκτηριστικό το ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του. Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληρο­φόρησnς για τα Ναρκωτικά, την Τοξικομανία και την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, το 86,1% των νέων πιστεύει ότι οι ναρκωτικές ου­σίες το βοηθούν να έρθει στο κέφι και να ανεβεί ψυχολογικά. .

ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ

- GΗB: Οι συνθετικές ουσίες GΗΒ και Κε­ταμίνη εκτιμάται (από το Ευρωπαϊκό Κέ­ντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας) ότι έχουν πιθανότητες ση­μαντικής διείσδυσης στη νεολαία.

Ενδεικτικό είναι το ότι στη Γερμανία και στην Ολλανδία η χρήση του GΗB έχει σημειώσει αύξηση την τελευταία χρονιά.

Έρευνα που έγινε μεταξύ νέων στις Χώρες της Ε.Ε. έδειξε ότι το 12,6% είχε κάνει χρήση της ουσίας, πιθανόν μη γνωρίζοντας ό­τι βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία του,καθώς η διαφορά στn δόση που μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες είναι ελάχιστη και συνήθως μη ελέγξιμη.

- Κεταμίνη: Η αρχική χρήση της κεταμίνης ήταν αυτής του αναισθητικού για τα ζώα. .

Σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις πιο εύκολα διαθέσιμες ναρκωτικές ουσίες.

Θεωρείται ίσως το πιό εθιστικό ψυxoλογικά ψυxεδελικό ναρκωτικό (επιφέρει διέγερση, αλλοίωση της αντίληψης και αναλγητικά απστελέσματα).

Λόγω τnς συστασής του είναι πολύ εύ­κολο να αναμειχθεί με άλλες ουσίες (συ­νήθως ηρωίνη και κοκαίνη) και να γίνει κοτέϊλ θανάτου.

Στις επιπτώσεις τnς υπερβολικής δόσης αναμεμειγμένnς κεταμίvης συγκαταλέγονται η πρόκληση καρδιακών προβλnμάτων, η αίσθηση άγχους, το σύνδρομο καταδίωξης, τα ψυχολογικά προβλήματα, οι τραυματισμοί - έως και ο θάνατος.
Διατίθεται ως παραισθησιογόνο σε υγρή μορφή, σε σκόνη καθώς και σε χάπι.

Κα­τασχέσεις ή και εντοπισμός της ουσίας κεταμίνης που είνα, εύκολα διαθέσιμη (κα­θώς χορηγείται νόμιμα ως κτηνιατρικό φάρμακο) έχουν καταγραφεί τα τελευταία ­χρόνια σε αρκετές χώρες αλλά και στην Ελλάδα.

_Φαιvτανύλη: Μια νέα ουσία που φαίνεται ότι θα απασχολήσει τις διωκτίκές αρχές τα επόμενα χρόνια είναι η φαιντανύλη.

Πρόκειται για συνθετικό οπιοειδές που βασικά χρησιμοποιείται για την πρόκλη­ση αναλγησίας κατά τη διάρκεια της α­ναισθησίας στη Χειρουργική.

Η φαιντανύλη είναι εκατό φορές ισχυ­ρότερη από τη μορφίνη και το παράγωγο σoυφαιντανύλn χίλιες φορές - και ανάλο­γες και οι επιπτώσεις τους στον ανθρώπι­νο οργανισμό.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες αφορούν κυρίως στο κέντρο της αναπvοής, το οποίο και καταστέλλουν.

-FreeBase:To Φρι"Μπέις είναι ένα κο­κτέιλ ναρκωτικών με το όνομα «ελεύθε­ρη βάση», τo οποίο αποτελεί την τελευταία λέξη στον κόσμο των θανατηφόρων ουσιών. .

Απέκτησε την ονομασία του από την πατέντα που χρησιμοποιούν οι χρήστες για να, εισπνεύσουν τις αναθυμιάσεις από τη βράση ενός μείγματος κόκας και ηρωίνης.

Η συνδυασμένη χρήση ηρωίνης,και κοκαίνης έχει και κατασταλτικές και διεγερτικές επιδράσεις. Το Φρι Μπέις ήρθε να αντικαταστήσει το σπέσιαλ Kι (Ει­δικό Κλειδί), το συνθετικό χαπάκι της δε­καετίας του Ι980.

Και σε αυτήν την περίπτωση οι έμποροι των ναρκωτικών απέδειξαν ότι διαθέτουν γνώσεις και φαντασία, μια και κατάφεραν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα που κυκλοφορούσε ελεύθερα στnν αγoρά να το διυ­λίσουν και να το μετατρέψουν σε ένα ακόμη ιδιαίτερα επικίνδυνο ναρκωτικό.

-Love do: Από τα τελευταία παραισθη­σιογόνα χάπια τα οποία βρίσκονται στην αγορά είναι τα χάπια με την ονομασία Love do.

Πρόκειται συνήθως για μικρά στρόγ­γυλα πολύχρωμα χαπάκια, τα οποία τις πε­ρισσότερές φορές έχουν πάνω τους χαραγμένη τη λέξη αγάπη (love).

Η σύστασή του δεν έχει γίνει ακόμα απο­λύτως γνωστή, αλλά αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι συγκαταλέγεται στα συνθετικά ναρκωτικά, πoυ τους τελευταίους μήνες κάνουν την εμ­φάνισή τους όλο και πιο συχνά.

Επειδή το Love dο είναι διεγερτική ουσία, η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει κα­τάθλιψη, κόπωση, ανορεξία και μεταβο­λή της ψυχικής κατάστασης του χρήστη.

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ

Επειδή οι παραισθησιογόνες ουσίες που λαμβάνονται από το στόμα (εί­τε σε υγρή μορφή είτε, σε σκόνη, χά­πι ή τσιγάρο) δεν αφήνουν εμφανή ίχνη στο σώμα, τα πρώτα, «σnμάδια» που μαρτυρoύv ότι ένα άτομο κάνει χρήση τέτοιων ουσιών αφορούν κυρίως σε ψυχοσωματικές αλ­λαγές.

Οι πρώτεs, πέντε ενδείξεις(χωρίς να σημαίνει ότι καθεμία από μόνη της αποτελεί και σημάδι) είναι οι εξής:

1. Αλλαγή στη συμπεριφoρά.
2. Υπερβολικά μεγάλη ή μικρή πο­σότητα φαγητού(ανορεξία ή υπερβολική όρεξη):
3. Διασταλμένες κόρες και κόκκινα μάτια.
4. Κυκλοθυμικές μεταπτώσεις. ­
5. Αργή ή γρήγορη ομιλία. (αλλαγές στον ρυθμό λόγου).

ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΠΙΑΤΣΑΣ

«Ε», κουμπί, μπίου, μπιφτέκι ή..., όπως το ξέρουν οι περισσότεροι το γνωστό παραισθησιογόνο Ecstasy.

«Κ»,«Special. K»η κατά κόσμον, κεταμίνη (η απλή).

Παπάκια, τριπάκια, micrο: (το διαχρονικό LSD ).

Xόρτo, τσιγαριλίκι, Μαίρη'Τζέιν, Σινσεμίλα, σοκολάτα, μαύρο, ποτ: τα διάφόρα είδη ινδικής κάννα­βης.

Coke, Snow, Nose Candy, Flake, Blow,Big C, Lady, White and Snowbirds: η κοκαινη.

Speed, Uppers, Ups, Black beauties, Pep pills; Copilots, Bumplebees, Hearts, Benzedrine, Dexedrine, Footballs: οι.. αμφεταμίνες.

Smack, Horse, Mud, Brown Sugar, Junk, Black, tar and Big: η ηρωίνη.





























Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Ασκληπιού 179, Αθήνα 11471 · Τηλ.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS