Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Παρασκευή 19/4/2024

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Oικολογική ιατρική (φυσική υγιεινή)

01/01/2003
γράφει ο Παναγιώτης Κουμεντάκης

H υγεία δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται

H υγεία δεν εξαρτάται βασικά από τις γνώσεις, τη σοφία, την επιδεξιότητα κάποιου τρίτου, κάποιου γιατρού. Δεν πουλιέται και δεν αγοράζεται στο φαρμακείο, αλλά αποκτάται και διατηρείται με τα φυσικά, φυσιολογικά μέσα, με τους υγιεινούς παράγοντες, με τις καλές και υγιεινές συνήθειες ζωής. Έχετε χρέος απέναντι του εαυτού σας και των δικών σας, να μάθετε όλα τα σχετικά που αφορούν στην απόκτηση και διατήρηση μιας καλής υγείας. Η Φυσική Υγιεινή είναι ο φυσικός δρόμος για ομαλή υγεία. Η Φ. Υγιεινή είναι ένας τρόπος ζωής, που επιτρέπει σε εκείνους που έχουν υγεία να τη διατηρήσουν... σε εκείνους που έχουν χάσει την υγεία τους να την ξαναβρούν... και σε εκείνους που δεν έχουν αποκτήσει ποτέ εμπειρία της υγείας, να την νιώσουν. Η Φ. Υγιεινή ορίζει την υγεία σαν την κατάσταση εκείνη που κάποιος έχει την πιο μεγάλη δύναμη και αντοχή που μπορεί να αποκτήσει και να “νιώθει καλά” συνεχώς, και να είναι ικανός και χρήσιμος στο μάκρος μιας μακράς, χρήσιμης και ήρεμης ζωής.

Αρρώστια, από το άλλο μέρος, είναι το αποτέλεσμα της τυχαίας, συμπτωματικής, αμαθούς ή σκόπιμης παραβίασης των νόμων, που κυβερνούν την ανθρώπινη ζωή. O σύγχρονος άνθρωπος είναι ένας μηχανικός και ένας χημικός και ερμηνεύει τη ζωή με μηχανικούς και χημικούς όρους. Έχει χάσει κάθε επαφή με τη φύση και με τις αυθεντικές πηγές που προμηθεύουν τα μέσα και τα υλικά για την κάλυψη των βασικών αναγκών.

O καθαρός αέρας, το καθαρό νερό, το μέτρο στην τροφή, οι φυσικές τροφές, η σωστή άσκηση, ανάπαυση και ύπνος, η καθαριότητα, ο ήλιος και η ψυχοδιανοητική γαλήνη και ισορροπία, αποτελούν τις βάσεις και τις ουσιώδεις ανάγκες της υγείας και της μακροβιότητας.

O ακάθαρτος αέρας, το ακάθαρτο νερό, οι υπερβολές στην τροφή, οι ανθυγιεινές τροφές, η λαιμαργία και τα άλλα σφάλματα στη διατροφή, οι υπερβολές και οι καταχρήσεις όλων των ειδών, η έλλειψη επαρκούς ανάπαυσης και ύπνου, η ανεπαρκής άσκηση, τα οινοπνευματώδη και τα άλλα δηλητηριώδη αναψυκτικά, ο καφές, το κάπνισμα κ.λπ., όλα αυτά δημιουργούν βαθμιαία αρρώστια.

O γιατρός που νομίζει ότι οι επικρατούσες συνήθειες διατροφής, ποτού και ζωής γενικά, είναι σωστές, δε θα δώσει καμιά προσοχή σε αυτές τις αιτίες της αρρώστιας.

Θα ψάξει για μικρόβια, ή ιούς και θα αγνοήσει τον καφέ, το κάπνισμα, το οινόπνευμα, τις υπερβολές κάθε λογής, τα ξενύχτια, τις σεξουαλικές καταχρήσεις, τις συγκινησιακές εντάσεις και υπερεντάσεις, την κακή διατροφή κ.λπ., και θα σπρώξει τον άρρωστό του να πιστέψει πως τα βάσανα και οι ενοχλήσεις του οφείλονται σε κάτι σκοτεινό και μυστηριώδες που καλείται αρρώστια, και που τον έχει αρπάξει ύπουλα και πρέπει με κάθε τρόπο να εξοντωθεί.

Για να έχουμε ζωή και υγεία είναι απαραίτητο να τρώμε τροφή. Αλλά μπορούμε να φάμε πολύ λίγη ή πάρα πολλή, ή μπορούμε να φάμε ακατάλληλη τροφή, η ποιότητα μπορεί νά’ ναι φτωχή, μπορεί να φάμε όταν δε θα έπρεπε, ή μπορούμε να φάμε τροφή σε αρκετά λανθασμένους συνδυασμούς ή μπορεί να είναι άσχημα προετοιμασμένη, έτσι ώστε, αντί να εξυπηρετεί την αληθινή της λειτουργία στη ζωή, μπορεί να βοηθά στη δημιουργία αρρώστιας και θανάτου. Για να ζήσουμε, πρέπει να λαμβάνουμε νερό, αλλά μπορεί να λαμβάνουμε νερό πάρα πολύ λίγο, ή πάρα πολύ, ή μπορεί να πίνουμε ακάθαρτο νερό, νερό που περιέχει τοξικές ουσίες και διάφορους ρυπαντές, ή να πίνουμε νερό σε ώρα που δεν πρέπει. Για να ζήσουμε, πρέπει να λαμβάνουμε το φως του ήλιου, αλλά μπορεί να λαμβάνουμε πολύ λίγο, ή πάρα πολύ, και αυτό θα έχει άσχημες συνέπειες.

Για να ζούμε σωστά, πρέπει να ασκούμαστε, αλλά μπορούμε να γυμναζόμαστε πολύ λίγο, ή πάρα πολύ, ή καθόλου, ή να χρησιμοποιείται σφαλερά η άσκηση, ή να γίνεται σε ακατάλληλες ώρες. Για να ζήσουμε, πρέπει να έχουμε ανάπαυση και ύπνο, αλλά μπορεί να έχουμε πολύ λίγη ανάπαυση και ύπνο, ή ύπνο κάτω από δυσμενείς καταστάσεις. Το πνεύμα πρέπει να απασχολείται, αλλά πρέπει να απασχολείται σωστά. Oι συγκινήσεις απαιτούν έκφραση, αλλά μπορεί να ασκούνται σφαλερά και να προκύψει σοβαρή ζημιά. Η Φυσική Υγιεινή είναι η σωστή χρήση όλων των φυσικών αναγκών της ζωής, τόσο στην υγεία, όσο και στην αρρώστια. Δεν εισάγει τίποτα ξένο στην ζωή, τίποτα που είναι από τη φύση του βλαβερό, προσπαθώντας να ξεγελάσει τις λειτουργίες και διαδικασίες της ζωής. Η Φυσική Υγιεινή, από τη στιγμή που είναι τελείως φυσική, έχει τα θεμέλιά της στη φυσιολογική καταλληλότητα των πραγμάτων.

Oι πρωτεργάτες του υγιεινιστικού συστήματος επεδίωξαν να προτρέψουν το ανθρώπινο γένος να επιστρέψει σε ένα φυσιολογικό τρόπο ζωής και να αποφεύγει να ζει με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να οικοδομεί καθημερινώς αρρώστια.

Η απαίτηση για μια “επιστροφή στη φύση” αποτελεί μια έκκληση για απλοποίηση, για μια πλήρη απομάκρυνση από τον άνθρωπο των περιπλοκοτήτων της πολιτισμένης ζωής, με σκοπό να επιτύχουμε καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη δύναμη, αυξημένη χρησιμότητα, χαρά και άνεση στην ζωή. Η υγεία είναι η φυσιολογική κατάσταση της ζωής. Η υγεία και όχι η αρρώστια, θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας ενδιαφέρον. Το ιατρικό σύστημα δεν έχει ενδιαφερθεί σοβαρά για την υγεία. Ασχολείται βασικά με την αρρώστια και την παθολογία. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε για πάντα να ικανοποιούμαστε, δημιουργώντας ανωμαλίες και παθολογίες και έπειτα να τρέχουμε συνεχώς στους γιατρούς για μπαλώματα. Αυτό αρχίζει να αναγνωρίζεται από ένα ολοένα αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων και η απαίτηση για γνώση, για το πώς να ζουν, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Τώρα που η απαίτηση για γνώση υπάρχει, κάποιος πρέπει να την προσφέρει. Είναι περιττό να αναφερθεί, ότι το παραδοσιακό ιατρικό σύστημα, δεν μπορεί να προσφέρει την απαιτούμενη γνώση, γιατί στερούνται τη γνώση αυτή τα μέλη του.

Πουθενά αλλού, εκτός από την Φ. Υγιεινή, δεν μπορούν οι πεινασμένοι για γνώση, να αντλήσουν την αλήθεια για την υγεία, αρρώστια και ίαση. Άπαξ και είναι αληθινό ότι οι άνθρωποι μένουν υγιείς, για όσο χρόνο ασκούν ομαλές συνήθειες και ζουν εντός των φυσιολογικών τους περιορισμών, καθίσταται απαραίτητο να μάθουν ποιοί είναι οι ομαλοί τρόποι ζωής και να μάθουν να αναγνωρίζουν τα όριά τους, τους περιορισμούς τους. O άνθρωπος πρέπει να μάθει να ελέγχει τον εαυτό του σύμφωνα με τους όρους και λειτουργίες του οργανισμού. Μόνο εντός αυτής της τάξης, υπάρχει αληθινή ελευθερία. Έξω από αυτή, υπάρχει αρρώστια και καταστροφή. O άνθρωπος, ή θα μάθει να ελέγχει τον εαυτό του, σε αρμονία με τους νόμους της ζωής, ή θα καταστρέψει τον εαυτό του. Κατανοήστε και υπακούστε τους νόμους της ζωής, της φύσης, και τότε η υγεία, η δύναμη, η νεότητα, και η μακρά ζωή, θα έλθουν σα μια φυσική συνέπεια. Κάθε πρόσωπο μπορεί να θέτει, κατά μέρος, ένα κατά προσέγγιση καθορισμένο χρόνο καθημερινώς, για την φροντίδα της υγείας, για άσκηση, για ανάπαυση, για ηλιόλουτρο, για λουτρό καθαριότητας, για ένα περίπατο στον καθαρό αέρα. Όλοι μπορούν να αερίζουν καλά τα υπνοδωμάτιά τους. Υπάρχουν τόσα πολλά υγιεινά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, εάν επιθυμούμε να τα κάνουμε, και που τώρα δε γίνονται από αναρίθμητους ανθρώπους. Όλα αυτά θα απαιτήσουν γνώση. Λέτε, πως δεν έχετε χρόνο για να αποκτήσετε μια τέτοια γνώση. Βρίσκετε ωστόσο χρόνο, να διαβάσετε περιοδικά κάθε λογής, εφημερίδες, μυθιστορήματα, χάνετε άφθονες ώρες στην τηλεόραση, στους κινηματογράφους, στα χαρτιά κ.λπ. Μπορείτε, βεβαίως, να αφιερώσετε κάμποσο από αυτό το χρόνο, για να αποκτήσετε γνώση, που θα σας κάνει ικανούς να ζείτε καλύτερα, συνετότερα, ώστε να απολαμβάνετε καλή υγεία στη διάρκεια μιας μακράς και γόνιμης ζωής. Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, ζητούν ένα ακριβές καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο να μπορούν να ακολουθήσουν.

Θέλουν να πληροφορηθούν, πότε να σηκώνονται το πρωί, πότε να πηγαίνουν για ύπνο το βράδυ, τι να κάνουν στη διάρκεια των ωρών της ημέρας και πότε ακριβώς να κάνουν το κάθε τι. Δεν πιστεύουμε στην ζωή της ρουτίνας. Ένα τέτοιο πρόγραμμα, αφαιρεί από τη ζωή κάθε αυθορμητισμό. Το να ζει κανείς με χάρτη και ρολόι, θα ήταν σκλαβιά. Δε χρειάζεται μια επακριβώς οργανωμένη ζωή. Δεν πρέπει η ζωή να εκφυλίζεται σε μια μονότονη ρουτίνα, στην οποία κάθε τι γίνεται με αριθμούς. Αντί για ένα ακριβές σχεδιάγραμμα καθημερινών δραστηριοτήτων, είναι καλύτερα να μάθουμε τις ευρύτερες γενικές αρχές της ζωής και να ζούμε μια ζωή ποικιλίας, που συμμορφώνεται με τις αρχές αυτές. Αφήστε περιθώριο στη ζωή σας για αλλαγή, για παρέκκλιση από τη ρουτίνα, για έκπληξη, περιπέτεια, αυθορμητισμό. Υπάρχουν περιθώρια για πολλές υγιεινές παρεκκλίσεις στο πρόγραμμα ενός ατόμου, εντός φυσικά, των πλαισίων των μεγάλων ορίων του φυσικού νόμου.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν μια ακριβή συνταγή για το τι θα τρώνε καθημερινώς, εβδομαδιαίως, κ.λπ., πρωί, μεσημέρι και βράδυ, επακριβώς. Ζητούν συνταγή για το κάθε τι. Τι είδους άσκηση θα κάνω; σε ρωτούν. Πότε θα πρέπει να γυμνάζομαι; Πόση ώρα για άσκηση; Θα ασκούμαστε εντός ή εκτός του σπιτιού; Ακόμη και στη σεξουαλική τους ζωή, ζητούν μια ακριβή συνταγή. Αυτή η επιθυμία για συνταγές, για το πώς να ζει κανείς, είναι η αρχή ανωμαλιών.

Μη έχοντας μια συνταγή, ή μη γνωρίζοντας εάν η συνταγή που έχετε είναι η σωστή, ή γνωρίζοντας ότι έχετε παρεκκλίνει ελαφρά από τη συνταγή, γινόσαστε τόσο ανήσυχος και αναστατώνεστε διανοητικώς σε ένα τέτοιο σημείο, ώστε η τροφή σας δεν χωνεύεται καλά, ομαλά. Κατηγορείτε για τη δυσπεψία σας, μια ορισμένη τροφή που ήταν στο γεύμα σας, αντί να αναγνωρίζετε ότι η έλλειψη συγκινησιακής γαλήνης και ισορροπίας είναι πίσω από τη δυσπεψία. Η καλύτερη τροφή στον κόσμο θα χωνευθεί άσχημα από εκείνους που είναι ανήσυχοι, υπερβολικά προσεκτικοί και φοβούμενοι για το ένα ή το άλλο πράγμα. Oι ψυχολόγοι και σεξολόγοι είναι αρκετά ενήμεροι, ότι σε μεγάλους αριθμούς περιπτώσεων ανικανότητας, η ανικανότητα είναι αποτέλεσμα του φόβου του ατόμου ότι είναι ανίκανος.

Γιατί τότε δεν αναγνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των δυσπεψιών είναι το αποτέλεσμα του ίδιου του φόβου; Θα μάθετε, όταν είναι κάπως αργά, ότι μαστιγώνοντας συγκινησιακά τα όργανά σας, θα καταλήξετε σε οργανική αρρώστια. Δηλαδή, η συνεχής ανησυχία, φόβοι αβάσιμοι, συνεχείς στενοχώριες και εκνευρισμοί, απογοητεύσεις κ.λπ., οδηγούν βαθμιαία σε ανωμαλίες κάθε είδους.

Το γεγονός ότι υπάρχουν άτομα που ζουν τώρα και που είναι εκατό και πλέον ετών, αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος είναι ικανός να διατηρηθεί στη ζωή, τουλάχιστον για 100 χρόνια και ίσως και περισσότερο, εάν ο τρόπος ζωής είναι από όλες τις απόψεις σωστός.

Θα πρέπει, ωστόσο, να παραδεχτούμε ότι στην παρούσα κατάσταση του ανθρώπινου γένους, κάποια άτομα έχουν περισσότερη ζωτική ενέργεια και οργανική δύναμη, για να αντισταθούν στις αιτίες της νοσηρότητας και του θανάτου, απ’ όσο έχουν οι άλλοι.

Ως εκ τούτου, εκείνο που θα εξουθενώσει και θα συντρίψει τον οργανισμό και θα καταστρέψει τη ζωή κάποιων ατόμων, θα μπορούσαν να το υποφέρουν άλλοι για ένα πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς να παρουσιαστούν συμπτώματα άμεσης βλάβης. Κάποια άτομα μπορούν να αντέξουν περισσότερες καταχρήσεις και παραβάσεις. Είναι επίσης αλήθεια ότι υπάρχουν άνθρωποι με ιδιάζουσα ιδιοσυγκρασία ή οργανικές ιδιορρυθμίες. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες και δεν συνιστούν, έστω και την πιο ασήμαντη εξαίρεση στους γενικούς νόμους της ζωής. Oύτε παρεμβαίνουν σε έναν οποιονδήποτε βαθμό, ούτε αντιστρατεύονται τις σωστές αρχές της γενικής φροντίδας του σώματος.

Πράγματι, τέτοιες ιδιορρυθμίες, αν και οφείλονται σπάνια σε οργανικά αίτια, μπορούν να υπερνικηθούν εντελώς σχεδόν, σε κάθε περίπτωση, σε μια σωστή φροντίδα του σώματος. Δεν είναι δυνατό, για δύο ανθρώπους με εξίσου εξαιρετικούς οργανισμούς, να ξεκινούν στη ζωή μαζί και ακολουθώντας εξίσου αντίθετες πορείες, να φθάσουν στο ίδιο τέρμα.

Πιστεύετε μήπως ότι η ζωή δεν υπόκειται σε κανένα νόμο; Ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στο έλεος των περιστάσεων ή στο έλεος μιας ιδιότροπης πρόνοιας, ότι η ατομική υγιεινή και η δημόσια υγιεινή είναι χωρίς αξία, ότι η οινοποσία και η μέθη είναι τόσο καλές όσο η εγκράτεια, ότι η λαιμαργία είναι τόσο υγιεινή όσο το μέτρο στο φαγητό, ότι η φιληδονία είναι τόσο υγιεινή όσο η αρετή, ότι η ακαθαρσία και η ρυπαρότητα τόσο ευεργετικές όσο η καθαριότητα και η αγνότητα, ότι το χάος μιας ζωής τόσο επιδοκιμαστέο όσο η τάξη; Μήπως πρέπει να πιστέψουμε ότι δεν υπάρχουν κανόνες υγείας, ότι δεν υπάρχουν νόμοι που κυβερνούν τη ζωή; Ή πρόκειται να πιστέψουμε ότι, εάν υπάρχουν τέτοιοι νόμοι, δεν είναι δεσμευτικοί και μπορούμε εκούσια να τους απορρίπτουμε όταν θέλουμε; Είναι οι νόμοι που διέπουν την υγεία, λιγότερο πραγματικοί από εκείνους που κυβερνούν τα μαθηματικά, ή τη χημεία και τη φυσική; Μήπως οι πράξεις δεν έχουν συνέπειες στο βασίλειο των ζώων;

Καθένας με κοινή νοημοσύνη, μπορεί εύκολα να διακρίνει ότι, εάν η υγεία και η υγιεινή, δεν προλαμβάνουν την αρρώστια, τότε ο άνθρωπος απομένει ένα αβοήθητο, ανήμπορο θύμα της τύχης, μια έτοιμη λεία στα “καταβροχθίζοντα τέρατα” και θα παραμείνει έτσι, ώσπου να ανακαλύψει η “επιστήμη” κάποιο αποτελεσματικό φραγμό ενάντια στις επιδρομές, τις εισβολές των μικροβίων, των ιών και των παρασίτων. Εάν ένα σώμα που πάλλει από ζωτικότητα και που είναι γεμάτο με καθαρό αίμα, δεν αποτελεί εγγύηση εναντίον της “αρρώστιας”, εφόσον διατηρείται στην κατάσταση αυτή με υγιεινή ζωή, τότε η υγεία και η υγιεινή, είναι αποτυχίες. Και ο άνθρωπος είναι, πραγματικά, το αβοήθητο θύμα περιστάσεων, που βρίσκονται πέραν του ελέγχου του. Εάν ο άνθρωπος, λοιπόν, έχει καλή υγεία, σύμφωνα με την τρέχουσα άποψη, αυτό οφείλεται απλώς, στην καλή του τύχη και όχι στην καλή του συμπεριφορά. Εκείνοι που πρεσβεύουν μια τέτοια δοξασία, μπορούν να περιγελούν τους νόμους της ζωής και να τους παραβιάζουν συνεχώς. Εάν συμβαίνει να διαθέτουν έναν υγιή, ρωμαλέο οργανισμό, μπορούν να κακομεταχειρίζονται τον εαυτό τους για μεγάλο χρονικό διάστημα, προτού εμφανιστούν τα αποτελέσματα αυτών των καταχρήσεων. Αλλά, μονάχα ο ανόητος μπορεί να πιστεύει ότι ακόμη και ο πιο τραχύς οργανισμός, μπορεί να κακοποιηθεί απεριόριστα, χωρίς να προκύψει ζημιά και αρρώστια.

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS