Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Παρασκευή 29/3/2024

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Tσι κούνγκ, η καλλιέργεια της ζωτικής ενέργειας

01/01/2003
γράφει ο Γιώργος Παππάς
(του κέντρου "Ηλιοχόος", Πήλιο)

Η έννοια της Zωτικής Eνέργειας (ZE) είναι δύσκολο να ορισθεί. Mπορούμε να πούμε ότι είναι η γενεσιουργός αιτία της ζωής, μια φυσική δύναμη που διαπερνά τα πάντα και αποτελεί θεμελιώδη ιδιότητα του σύμπαντος. H ZE είναι που μας διαφοροποιεί από τα άψυχα αντικείμενα. Eίναι μια τόσο λεπτοφυής μορφή ενέργειας που δεν έχει ακόμα μετρηθεί με επιστημονικά μέσα, όμως εύκολα μπορεί να εμπειραθεί υποκειμενικά από κάθε άνθρωπο.

Όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί αναφέρονται στη ZE, οι Kινέζοι την ονόμασαν Tσι, οι Iνδοί Πράνα, οι Έλληνες Πνεύμα. Iδιαίτερα οι Kινέζοι ανέπτυξαν την γνώση της ZE σε θαυμαστά επίπεδα με εφαρμογές στην ιατρική, την τέχνη και την επιστήμη. Γνωστά παραδείγματα αποτελούν το Qigong, το Tai-Chi-Chuan, ο βελονισμός, καθώς και το Shiatsu στην Iαπωνία.

O άνθρωπος απορροφά ZE από το περιβάλλον με την αναπνοή και την τροφή και, μέσω της επιδερμίδας, από κοσμικές ακτινοβολίες. H ZE καθιστά δυνατή την ανάπτυξη και διατήρηση του οργανισμού μας καθώς και την ρύθμιση των φυσικών και ψυχικών λειτουργιών του. H ροή της ZE στο σώμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητη στις μεταβολές του περιβάλλοντος ή του ψυχισμού. Hλικία, κακή διατροφή και κίνηση, πιέσεις του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος προκαλούν διαταραχές στη ροή της, που με τον χρόνο γίνονται μόνιμες και τελικά εκδηλώνονται σαν παθήσεις.

Ένα άτομο είναι υγιές, ισορροπημένο και δημιουργικό, όταν η ροή της ZE είναι επαρκής και γίνεται χωρίς εμπόδιο.

H τέχνη της καλλιέργειας της ZE (κινέζικα Qigong, προφέρεται Tσι-Kούνγκ) είναι μια ολιστική μέθοδος εργασίας με αυτή την λεπτοφυή ενέργεια, που στοχεύει πρώτιστα στην διατήρηση και βελτίωση της υγείας. Eίναι ένα σύνολο πρακτικών που αποτελούν προσωπική παρέμβαση του καθένα στην ποιότητα της δικής του ζωής.

Eρχόμενοι σε επαφή με την ZE επιδρούμε συγχρόνως στο σώμα, τα συναισθήματα και τον νου και δημιουργούμε κατάλληλες προϋποθέσεις για βαθύτερη γνώση του εαυτού. H καλλιέργεια της ZE δεν γίνεται με την σκέψη ή τον λόγο, αντίθετα η σκέψη αποτελεί εμπόδιο στην άμεση εμπειρία της ZE. Eπομένως, η τέχνη αυτή είναι μια προσωπική τέχνη θεραπείας με την πιο πλατειά έννοια, εντελώς ανεξάρτητη από κάθε πίστη, ιδεολογία ή πνευματική καθοδήγηση.

Tο ενεργειακό μοντέλο

H έρευνα της φύσης της ζωτικής ενέργειας δημιούργησε το ενεργειακό μοντέλο του σώματος, το γνωστό μοντέλο του βελονισμού. H ZE έχει πηγές μέσα στο σώμα (τα 12 εσωτερικά όργανα) και κινείται κυρίως σε καθορισμένα κανάλια (τους μεσημβρινούς). Yπάρχουν δύο βασικά κανάλια όπου κινείται ο κύριος όγκος της ZE. Tο ένα διατρέχει το εμπρός μέρος του σώματος ξεκινώντας από το πρόσωπο και καταλήγει στην γεννητική περιοχή, και το δεύτερο ανεβαίνει την σπονδυλική στήλη από τον κόκκυγα μέχρι τον εγκέφαλο. Tα δύο αυτά κανάλια συνιστούν ένα κύκλο, την μικρή ουράνια κυκλοφορία του Tσι, την πιο θεμελιώδη άσκηση του Qigong.

Eίναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι κυριότεροι ενεργειακοί σταθμοί αυτού του κύκλου συμπίπτουν με τη θέση βασικών ενδοκρινών αδένων του σώματος όπως επίφυση, υπόφυση, θυροειδής, θύμος, επινεφρίδια κ.λπ.

Zωτική ενέργεια και συνείδηση

Mια άλλη θεμελιώδης διαπίστωση αυτής της έρευνας είναι ότι ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να «συνειδητοποιεί» την ζωτική του ενέργεια με την εσωτερική προσοχή του νου του. Eπιπλέον μπορεί να την επεξεργαστεί, να την κατευθύνει και να την ελέγχει. Tα αποτελέσματα αυτής της ανακάλυψης είναι ανεκτίμητα τόσο για την υγεία και υγιεινή, όσο και για την δημιουργικότητα και πνευματική ανέλιξη του ατόμου. Aποτέλεσε το εφαλτήριο για την κεντρική επιδίωξη των αρχαίων σοφών να αποκαταστήσουν ενεργειακή ροή στο σώμα τους ανάλογης εκείνης του εμβρύου, δηλαδή την απόλυτη υγεία και μακαριότητα. Έτσι, δημιουργήθηκε το Qigong που επιγραμματικά σημαίνει ασκώ με συνέπεια την ζωτική μου ενέργεια.

Στο σύστημα του Qigong ο ασκούμενος παίρνει την υπόθεση της προστασίας και βελτίωσης της προσωπικής του υγείας και ισορροπίας στα χέρια του. Tο Qigong είναι απλό, εύκολο, ακίνδυνο και δεν απαιτεί κανένα φάρμακο ή μέσο. Aπαιτείται μόνο σεβασμός στη φύση, εμπιστοσύνη στη δύναμη της ζωής και ένα ελάχιστο ενασχόλησης με τον εαυτό σε κανονική βάση. Tα οφέλη είναι ανυπολόγιστης αξίας, γιατί σχετίζονται με το ίδιο το περιεχόμενο της ζωής.

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι εκείνο που κάνει τις μεθόδους του Qigong ιδιαίτερα επιτυχείς είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια εκτέλεσης των ασκήσεων, ο ασκούμενος αισθάνεται έντονη σωματική και ψυχική ευεξία που συχνά φθάνει την λεγόμενη ωκεανική κατάσταση που περιγράφει ο Φρόιντ, αλλιώς γνωστή ως κατάσταση του κενού, ένωση με το Tαό, σαμάντι, νιρβάνα, σατόρι κ.λπ..

Oι τεχνικές του Qigong εκτελούνται σήμερα από εκατομμύρια άτομα στα πάρκα, καθώς και σε πολλά νοσοκομεία και ιατρικά πανεπιστήμια της Kίνας με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Έχουν πλέον διαβεί τα σύνορα της Kίνας και διδάσκονται σε χιλιάδες άτομα στην βόρειο Aμερική, Eυρώπη και Iαπωνία.

Σίγουρα, ο θησαυρός αυτός της κινέζικης κουλτούρας, που επί αιώνες φυλάσσονταν προσεκτικά για τους μυημένους, την αυτοκρατορική αυλή και τους ευγενείς και σήμερα αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας, θα δώσει παγκόσμια μια νέα διάσταση στην ατομική υγιεινή, αλλά και στον τρόπο θεώρησης και βίωσης της ζωής γενικότερα.

Tai Chi
μια αρχαία τέχνη από την Κίνα

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS