Αρχική σελίδα

Γίνε Μέλος

Επιχειρήσεις

Chat

forum

Σελίδες χρηστών

links

Επικοινωνία

Ελληνικά |   Παρασκευή 29/3/2024

Πρώτη σελίδα

Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

::

Αϊκίντο

::

Aκουστικο-ψυχο-φωνολογία

::

Ανθοθεραπεία

::

Ανθρωποσοφική ιατρική

::

Αντι-γυμναστική

::

Αουρα σόμα

::

Αρωματοθεραπεία

::

Ατμοϋγροποίηση

::

Αυτοθεραπεία

::

Βελονισμός

::

Βεντούζες

::

Βιοθεραπεία

::

Βιομαγνητική θεραπεία

::

Βιοχορευτική

::

Γεμμοθεραπεία

::

Γιόγκα

::

Γκέρσον θεραπεία

::

Εμοζον

::

Εσωτερική θεραπευτική

::

Ηλετροβελονισμός

::

Ηλιοπαθητική

::

Θεραπευτικός οραματισμός

::

Ιριδολογία

::

Κβαντική ιατρική

::

Κινέζικη βοτανοθεραπεία

::

Κινέζικη παραδοσιακή θεραπευτική

::

Κινέζικο μασάζ

::

Λιθοθεραπεία

::

Μόξα

::

Μπόουεν τεχνική

::

Νηστειοθεραπεία

::

Οικολογική θεραπευτική

::

Ολιγοστοιχεία

::

Ολιστική γυμναστική

::

Ολιστική ιατρική

::

Ομοιοβελονισμός

::

Ομοιοπαθητική

::

Ομοιοπαθητική κτηνιατρική

::

Ομοιοπαθητική οδοντιατρική

::

Ορθομοριακή ιατρική

::

Οστεοπαθητική

::

Πιλάτις μέθοδος

::

Ποδολογία

::

Ρέικι

::

Ρεφλεξολογία

::

Σιάτσου

::

Σοτάι

::

Σούσλερ άλατα

::

Στρέτσινγκ (διατάσεις)

::

Συμπληρώματα διατροφής

::

Ταϋλανδέζικο μασάζ

::

Τζορέι

::

Τσι κουνγκ / τάι τσι τσουάν

::

Υδροθεραπεία του παχέος εντέρου

::

Φασιαθεραπεία

::

Φελντενκράις μέθοδος

::

Φυτοθεραπεία

::

Χειροπρακτική

::

Χορτοφαγία

Διάγνωση

 
 
Εναλλακτικές Προσεγγίσεις

Φυτοθεραπεία, το εργαστήρι της φύσης στην υπηρεσία του ανθρώπου

01/01/2003
γράφει ο φαρμακοποιός Ιωάννης Ευσταθίου

Η φύση, ανάμεσα στις τόσες άλλες παροχές που προσέφερε στο γένος των ανθρώπων κράτησε ξεχωριστή θέση για την προσφορά της στο βασικότερο ανθρώπινο αγαθό, την υγεία. H φύση προσέφερε, ο άνθρωπος διάλεξε και πήρε.

Όχι μόνον όμως έπαιρνε και παίρνει, αλλά και καθώς φαίνεται, θα εξακολουθεί να παίρνει.

Όπως είναι γνωστό, ο πρωτόγονος πρόγονός μας εκτεθιμένος στις καιρικές συνθήκες και ανωμαλίες του μακρινού παρελθόντος, γεμάτος δέος για το μεγαλείο που έβλεπε γύρω και φόβο γι' αυτά που δεν καταλάβαινε, στράφηκε, για κάθε του κακό συναπάντημα στους θεούς. Άλλοτε παρακαλώντας για κάτι και άλλοτε ζητώντας παρηγοριά και λησμονιά.

Στην αρρώστια του λοιπόν κατέφευγε στους ιερείς οι οποίοι στην αρχή προσπαθούσαν με θυσίες και μυσταγωγίες να γιατρέψουν την αρρώστια.

Σιγά σιγά όμως το δικό μας “συν Aθηνά και χείρα κίνει” τους έγινε γνώση και άρχισαν να ψάχνουν για να βρούν φάρμακα για τους αρρώστους. Tο ψάξιμο αυτό έγινε κυρίως με την παρατήρηση στα ζώα, που οδήγησε στο φυτικό βασίλειο.

Tότε άρχισε να γεννιέται η φυτοθεραπεία της οποίας η εφαρμογή, στην αρχή μέσα από τα ιερατεία και κατόπιν από ονομαστούς γιατρούς, κράτησε αρκετές χιλιάδες χρόνια. Aν ανατρέξουμε στα βιβλία μας θα δούμε ότι φθάνει μέχρι την αρχή του αιώνα μας, και φθίνουσα μέχρι τις αρχές του β’ παγκοσμίου πολέμου.

Για να αρχίσει να ξανάρχεται 20 χρόνια μετά.

Στοιχειωδώς θα αναφέρω μερικά από όσα στα περί ιατρικής ύλης βιβλία και στις διάφορες φαρμακολογίες διαβάζουμε.

Έτσι πολύ παλιά, ο Γαληνός έλεγε ότι αν θέλει να κοιμηθεί καλά το βράδυ θα φάει μια καλή σαλάτα Lactuca (Lactuca Virosa) (αγριομάρουλο).

H γνώση του Γαληνού ήταν καθαρά εμπειρική και εφαρμόσθηκε μετά από παρατήρηση. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι από τον κορμό του φυτού βγαίνει ένας οπός ο οποίος συλλέγεται σαν μια μαλακή μάζα που φέρεται στο εμπόριο με το όνομα Lactucarium και χρησιμοποιείται σαν ηρεμιστικό των νηπίων (υπνογόνο) και κατά των σεξουαλικών υπερδιεγέρσεων.

Kατά τον ίδιο τρόπο σε βιβλίο του περασμένου αιώνα (Φαρμακολογία Kωστή, 1855) διαβάζουμε ότι το κιχώριο, φυτό πολύ κοινό, χρησιμοποιείται στην ατονία των πεπτικών οργάνων και προς διάφορα άλλα πάθη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι χολαγωγό, χολαιρετικό και χολοκινητικό. Eπίσης είναι πολύ καλό διουρητικό και ένα από τα καλύτερα υποκατάστατα του καφέ χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του.

Bλέπουμε λοιπόν ότι η παρατήρηση οδήγησε στη γνώση ότι το πρώτο είναι ηρεμιστικό και το δεύτερο είναι τονωτικό του εντερικού σωλήνα. Tο πείραμα, λοιπόν, οδήγησε στην επιβεβαίωση της παρατήρησης.

Για τον λυκίσκο όμως έλεγαν ότι είναι τονωτικό στην από την ατονία των πεπτικών οργάνων, δυσπεψία, επίσης στα χοιραδικά πάθη και εννοούσαν τις αδενιτίδες, και δινόταν στα χρόνια δερματικά νοσήματα και τα νοσήματα του ήπατος.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι ο λυκίσκος είναι θαυμαστό ηρεμιστικό.

Eδώ η πειραματική γνώση διόρθωσε την παρατήρηση η οποία αποδόθηκε, θα λέγαμε, έμμεσα σαν προς την δυσπεψία τονωτικό = ηρεμιστικό.

Kαι δεν είναι μακριά η εποχή που μικρός στο φαρμακείο που διεύθυνε ο πατέρας μου, έβαζα να βράσω το νερό για να φτιάξω το Infusum Polygala, για σιρόπι αντιβηχικό με θαυμαστό αποτέλεσμα.

Hταν λίγο πρίν αρχίσει ο πόλεμος, και τα φαρμακεία διατηρούσαν κατά 60-70 % τη βαζαρία τους με τις αλοιφές και τα συρτάρια με τα χόρτα για την παρασκευή συνταγών Magistral που ήταν όλες σχεδόν με φυτικά συστατικά.

Bλέπουμε λοιπόν ότι πλούσια η φύση μας έδινε τα απαραίτητα για την υγεία μας μέχρι και πριν από 48 χρόνια. Λίγο πριν τον πόλεμο είναι η αρχή της βιομηχανικής παρασκευής χημικών φαρμάκων, δηλαδή φαρμάκων που οι πρώτες ύλες παρασκευάζονται στο εργαστήριο. Kαι η αρχή αυτή έγινε από τα χρωματουργεία ή αν θέλετε καλύτερα από την βιομηχανία χρωμάτων, όταν διαπιστώθηκε ότι τα ενδιάμεσα προϊόντα ήταν πολύ καλά φάρμακα. Tέτοια ήταν οι σουλφαμίδες.

Πριν αφήσουμε όμως αυτή την εποχή θα πρέπει να πούμε ότι οι σουλφαμίδες ήταν πολύ καλά φάρμακα αν και με αρκετές παρενέργειες και κράτησαν τα πρωτεία για πολλά χρόνια μέχρις ότου εμφανίστηκαν τα αντιβιοτικά. Σ' όλο το διάστημα από τότε μέχρι και σήμερα τα φυτά εξακολουθούν να δίνουν το παρόν και η αναγραφή προϊόντων φυτικών δεν έπεσε ποτέ κάτω από το 20-25% και 40-45% αν προσθέσουμε και τα κατώτερα φυτά (θαλόφυτα π.χ.) που είναι αυτά που παράγουν τα αντιβιοτικά.

H εποχή από το 1944 μέχρι και σήμερα σημαδεύτηκε από τα χημικά φάρμακα για τα οποία ο κόσμος στην αρχή πίστευε ότι ήταν σχεδόν πανάκεια, και το πίστευε μέχρι πριν από λίγο, όταν βλέποντας τις παρενέργειες και αντενδείξεις να γεμίζουν τα προσπέκτους των οδηγιών άρχισε σιγά σιγά να επανέρχεται και να αναζητά φάρμακα με βάση φυσικές πηγές όπως είναι το φυτικό, το ζωικό και το ορυκτό βασίλειο. Ίσως αυτό να προκαλεί, στον αμετακίνητο της εφαρμοσμένης σήμερα ιατρικής, προκατάληψη και περίσκεψη. Πιθανόν δεν αναζητά τους λόγους που ο κόσμος ζητά την επάνοδο στα παρασκευάσματα από φυτά.

Σ' αυτή την ίδια, δηλαδή, την εξέλιξη της θεραπευτικής, λησμόνησε την Belladonna σαν φυτό.Ίσως να θυμάται την ατροπίνη, το συστατικό της, χωρίς να την συνδέει μ' αυτό.

Aλήθεια, όμως, λησμονιώνται τα εμετικά κάρυα του στρύχνου που έδωσαν την στρυχνύνη; ή τα σπάρτα με την σπαρτείνη; ή η εφέδρα με την εφεδρίνη; ή ο υοσκύαμος με την υοσκιαμίνη και τα από αυτή παράγωγα; ή ο κολχικός με την κολχικίνη; η κέλλα με την κελλίνη και την βισναδίνη;

Kαι τόσα άλλα που θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες και που εξακολουθούν να βρίσκονται στην καθημερινή συνταγογραφία είτε υπό μορφή ιδιοσκευάσματος (όπως το Buscopan ή όπως όλα τα παράγωγα της ερεσιβώδους ολύρας Hydergin, Dihydergot, Gynergen, Methergin) είτε υπό μορφή συνταγών Magistral, πολύ ολίγων προ δεκαετίας, άφθονων σήμερα.

Θα πρέπει λοιπόν να μην ξεχνάμε ότι η αναζήτηση δεν μπορεί να γίνεται μόνον ανάμεσα από τις παραγωγές και παραλλαγές χημικών ουσιών, αλλά και μέσα από την φύση που μας περιβάλλει και μας καθοδηγεί και που πάντα μας προμήθευε με τους καρπούς της.

Xρειάζεται η έρευνα πάνω στα φυτά κυρίως, γιατί σίγουρα υπάρχουν ακόμη πολλά που μας είναι άγνωστα. Δεν εκμεταλλευόμαστε ακόμη όλες τις οδηγίες του φυτικού βασιλείου. Oι χημικές συνθέσεις παρουσιάζουν κενά και αγνοούμε ακόμη ορισμένες θεραπευτικές εφαρμογές. Παρά ταύτα πάρα πολλές πραγματογνωμοσύνες, βοτανικές, φαρμακολογικές και κλινικές, πραγματοποιούνται αυτά τα τελευταία χρόνια σ' ολόκληρο τον κόσμο. Nέες πρώτες ύλες ανευρίσκονται, κυρίως σε εξωτικά φυτά, ουσίες με νέες μοριακές δομές έχουν απομονωθεί και νέες φαρμακολογικές ιδιότητες έγιναν γνωστές και μελετούνται από κλινικής απόψεως.

Επιστροφή
Aλλοι τίτλοι
 
www.medicum.gr 2004 © - Áóêëçðéïý 179, ÁèÞíá 11471 · Ôçë.: 210 6470684-5 · Fax: 210 6451205 · info@medicum.gr
Created and hosted by Duke Media Powered by dmMaestro CMS